Alla människor bör ha rätten till att ha ett meningsfullt arbete. Arbetslöshet är också ett stort slöseri, socialt och samhällsekonomiskt, som leder till att en stor grupp människor utestängs från delaktighet i samhället. Är mina tankar rimligt i ett hyperliberalt Sverige? Naturligtvis inte! Här ska det städas hos rika och jakten på facket och LAS pågår med stor iver. Man ska vara rädd om hjältarna - småföretagarna - som ger folk jobb. Varför pratar man aldrig om att vara rädd om den som arbetar eller den som är arbetslös. Nää, med stor iver så sparkar man hårt på dem som redan ligger.
Jag kan inte förstå varför så många människor tvingas av borgarna att gå arbetslösa när behoven av mer personal är så stora inom t.ex. äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan. Jo, jag kan förstå. Kapitalismens fyla tryne visar sig överallt.
Det kan inte heller vara försvarbart att handskas så med människorna och samhällsekonomin. De som har ett arbete måste ofta stressa och arbeta övertid. Det har blivit för många så kallade arbetsmarknadsåtgärder som skapats för att hålla människor sysselsatta, med låga löner och utan den anställningstrygghet som ett fast jobb ger. Kommunen måste därför få ekonomisk hjälp av staten för att öka antalet personer i offentliga sektorn.
En arbetstidsförkortning är därför nödvändig för att fler människor ska få en meningsfull uppgift i vårt samhälle. Jag är övertygad om att även arbetsskador och stress kommer att minska, samtidigt som det ger möjlighet till en mera meningsfull fritid. Det visar inte minst försöket man hade i Kiruna kommun eller på Toyota i Mölndal.
Läs gärna detta.
http://www.prevent.se/arbetsliv/artiklar/artikel.asp?id=1966
Studier har visat att det är lönsamt att gå ner i arbetstid, minskad sjukdomsfrånvaro och ökad produktivitet har visat sig gå jämt ut med ökade personalkostnader.
Låt oss prova i offentlig sektor för att sedan överföra det till den privata. Låt alla ha en chans till ett liv i frihet - och inte bara frihet till den som tjänar mer.
4 kommentarer:
"Varför pratar man aldrig om att vara rädd om den som arbetar eller den som är arbetslös. Nää, med stor iver så sparkar man hårt på dem som redan ligger. "
Du menar dem som har rätt till ersättning från A-kassa och socialbidrag?
Jag får inte ens ut ersättning för att vara pappaledig...företagare är de som har absolut sämst med lagstiftade skyddsnät.
Det är ingen myt, det är ett faktum.
För att citera en fd kollega:
"När jag var egen företagare tjänade jag 59 kronor i timmen. Jag skulle vilja se den löntagare som skulle släpa sig till jobbet 16 timmar om dagen under dom förhållandena!"
http://www.prevent.se/arbetsliv/artiklar/artikel.asp?id=1966
Ha, ha...en artikel om en ändring helt genomförd pga gamla hederliga kapitalistiska incitament.
Bra.
Jag håller med dig om att många av reglerna/förmånerna? för småföretagarna är usla. Jag förstår också att du vill ha pappaledighet.
Sedan ville jag mest visa med mitt exempel att förkortat arbetstid fungerar, även i kapitalistiska läger och att jag är imponerad över att de vågade ta steget. Allt är inte svart och vitt!! :)
Förresten Casselbrant, du vet om att min man gillar dig? :)
Ett par tankar när jag läser ditt blogginlägg:
"Arbetslöshet är också ett stort slöseri, socialt och samhällsekonomiskt, som leder till att en stor grupp människor utestängs från delaktighet i samhället. Är mina tankar rimligt i ett hyperliberalt Sverige?"
Om det är rimligt i ett hyperliberalt Sverige är en rent akademisk fråga eftersom vi inte har ett hyperliberalt land överhuvudtaget. Dock har vi en borgerlig regering som håller med om frågeställningen ovan.
"Det har blivit för många så kallade arbetsmarknadsåtgärder som skapats för att hålla människor sysselsatta, med låga löner och utan den anställningstrygghet som ett fast jobb ger."
Mycket bra iakttagelse. Moderaterna gick också till val på att få bort dessa åtgärder och har kommit en bit på vägen.
"
Jag kan inte förstå varför så många människor tvingas av borgarna att gå arbetslösa när behoven av mer personal är så stora inom t.ex. äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan. Jo, jag kan förstå. Kapitalismens fyla tryne visar sig överallt."
Hur menar du att borgarna tvingar folk att gå arbetslösa?
Och kapitalismens tryne, fult eller inte, visar sig inte riktigt i den här frågeställningen eftersom det är kapitalistiskt slöseri att ha människor i arbetslöshet eller i meningslösa arbetsmarknadsmässiga åtgärder, det ger en dubbel förlust oavsett.
Antalet anställda personer i offentlig sektor begränsas i praktiken av hur många som har arbete i den privata sektorn eftersom det är den privata sektorn som betalar för den offentliga sektorn.
Därför så vore det bra för den offentliga sektorn om man kunde skapa fler jobb i den privata sektorn, annars blir ju resultatet att man måste höja inkomstskatterna till nivåer så att det inte längre blir lönsamt att arbeta. Det är ju bara kontraproduktivt.
Skicka en kommentar