Saxat...
Alla ord har en mening, utom vissa ord som inte betyder någonting alls. Exempel på ord utan betydelse hörs ofta från borgerliga politiker.
Ord som verkligen betyder någon kan upptäckas på de mest häpnadsväckande ställen. Idag kan man upptäcka sådana ord i en insändare i DN där en skribent, som troligen inte röstar borgerligt, skriver att statsminister Reinfeldt skryter med att Sverige går bra. Faktiskt så bra att insändarskribenten fått sin pension sänkt med 614 kronor.
Samtidigt får vi läsa att förra året genomfördes 3 116 vräkningar, som gjorde 632 barn bostadslösa. Jag antar att Fredrik Reinfeldt också anser de som en signal om att Sverige går bra. Det skulle inte förvåna mig om man i namn av att få Sverige att gå ännu bättre ökar bostadsbristen än mer än dagens.
Vi får också läsa rubriker ”Platsbristen akut i skolorna” vilket betyder att friskolekoncernerna kan skicka ytterligare skattefria miljonvinster av skattebetalarnas pengar till skatteparadis. Att bristen på platser i skolorna drabbar de som i framtiden ska se till att Sverige går bra är nog inget som bekymrar vår statsminister.
Vi har fått något slags tvärtomspråk numera. Det går bra när det går dåligt. Arbetslösheten stiger trots att det är arbetslinjen som gäller. Numera anses det som en framgång om arbetslösheten är sju procent. Det skulle ansetts som katastrofsiffror om det varit vänsterstyre. Nu är det i stället ett bevis för att det går bra för Sverige.
När orden inte längre betyder något, eller inte betyder det man tror, är det bara en tidsfråga innan den verkliga katastrofen är över oss. Problemet är att många av oss inte kommer att förstå vad det är som händer därför att ordens betydelse har ändrats.
Först när folket tagit tillbaka ordens riktiga betydelse kommer Sverige att gå bra.
Förstår vi det?
http://fotolasse.se/index.php/samhalle/orden-betyder-ingenting.htm
1 kommentar:
Visst är det så att högern har tagit över språket. Massmedia talar högerns språk de också. De kan t ex säga, när det är val någonstans, att valet står mellan den reformvänlige X eller den reformfientlige Y. Det låter ju självklart positivt att vara reformvänlig. Men vad betyder det då? Jo, att rasera den lilla välfärd och infrastruktur som trots allt finns i landet och sälja ut alltsammans till den globala finansmarknaden, vilket resulterar i att de fattiga blir ännu fattigare medan de få rika blir ännu rikare. Är detta positivt? Kan inte tycka det.
Reinfeldt benämnde nyligen nedskärningarna i England för "reformer". Barnbidragen ska bort. Studieavgifterna höjas avsevärt, så att endast rikemansbarn kan få möjlighet att gå vidare till högre studier. Reformer???
Nej, vi måste ta tillbaka vårt språk innan det är för sent. Kanske är det redan för sent. Tyvärr!
Skicka en kommentar